MİNİK TEMA EĞİTİM PROGRAMI

İnsan beyni ve biyolojik süreçleri hızla gelişir ve çocukların okul öncesi yaşamlarındaki deneyimleri, ömür boyu sahip olacakları yaklaşımları, değer yargılarını, davranışları, alışkanlıkları, becerileri ve kimliği belirler. Dolayısıyla hayatın ilk yılları, çocuklara doğa sevgisi kazandırmak ve sürdürülebilirliğe yönelik doğru tutum ve davranışlarını beslemek için iyi bir fırsattır. Çocukların doğa dostu bir yaşam tarzını benimsemesinde en önemli etkenlerden biri de açık havanın bir öğretim aracı olarak kullanılmasıdır. Araştırmalara göre doğal ortamlarda düzenli ve sürekli olarak tekrarlanan olumlu deneyimler, sürdürülebilir davranışlar ve yaşam tarzı öğrenmede kalıcılığı sağlamaktadır. Bu nedenle öğretmenler okul bahçelerinde ve yeşil alanlarda eğitim yapmaya teşvik edilmelidir.  TEMA Vakfı, Minik TEMA Eğitim Programını, okul öncesi çağındaki çocuklar ile ilkokulun ilk yıllarındaki çocukların doğada/açık havada geçirdikleri zamanın artmasını sağlamak ve ekolojik okuryazar; yani doğanın ilkelerini ve sınırlarını bilen, doğayla uyumlu yaşamaya çalışan bireyler olmalarını desteklemek amacıyla 2010 yılında Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği işbirliğinde geliştirmiştir. Minik TEMA, çocukların çevre, doğa, toprak, erozyon, sürdürülebilir yaşam gibi konularda farkındalık oluşturmalarını ve olumlu tutum geliştirmelerini hedeflemektedir. 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol dâhilinde okul öncesi öğrencileriyle uygulanmaya başlanmıştır. Eğitim Programında toprak, su ve hava konularıyla ilgili öğretmenlere yönelik bazı temel bilgiler ve programın amacına ulaşmasını sağalayacak 42 etkinlik bulunmaktadır. Anaokullarına gönderilen Etkinlikler en az 26 tanesi okul öncesi öğretmenler rehberliğinde çocuklarla uygulanacaktır. TEMA Vakfı Temsilcileri, projeyi uygulamak için gönüllü okulların başvurularını kabul ederek okullara gerekli materyalleri ulaştıracak; bu okullardaki gönüllü öğretmenler eğitim etkinliklerini sınıflarında uygulayacak, fidan dikimi, uzman konuk davet etme, alan gezisi gibi faaliyetlerde temsilcilerden yardım talep edebileceklerdir.